pur si simplu

Louboutin, Hermès, Vuitton

In Gradina, gradina de legume, Gradini, plante on 11/08/2010 at 14:37

Snobism si prost gust. Nu am crezut ca voi ajunge vreodata victima modelor si nici nu m-am suspectat vreodata de prost gust. Am fost si raman un om caruia ii place ca fie curat, decent si atat. Cumpar carti, plante, seminte si pantofi atunci cand cei cu care umblu s-au rupt. Insa sunt o snoaba.

Ca orice gradinar, cand se apropie toamna pregatesc liste cu semintele si plantele de care am nevoie in gradina anul viitor. Toamna este aproape si eu am a lunga lista de nume, si nici unul dintre ele nu este romanesc. Asa ca pun punct aici.

Gandesc ca orice om inteligent atunci cand descopera despre sine ca a cazut in pacatul care il dezgusta la altii incearca sa se schimbe. Iar eu asta fac acum. Caut seminte de legume romanesti.

Stiu ca nu este usor, dar snobismul meu si al gradinarilor ca mine, ucide mostenirea lasat de gradinarii care ne-au precedat.

Citesc multe din blogurile de gradinarit din Romania si multe din cele ale strainilor impatimiti de cultivat legume, fructe si flori.

Nu suntem singurii gradinari care vor sa incerce plante noi, gusturi noi, insa cu siguranta suntem singurii gradinari care din ignoranta omoara fondul genetic national de legume, flori si fructe.

Este foarte usor sa cazi in acest pacat si avem 50 de ani de scuze insa este momentul sa ne trezim si decidem ce vom lasa generatiilor viitoare.

Eu vreau sa le las ceva mai mult decat un Louboutin, Hermès sau Vuitton.

Pornirea mea nu vine din patrotism vine pur si simplu din curiozitate si respect. Vreau sa stiu ce gust are varza, sau au ardeii si salata pe care bunicii si strabunicii mei le aveau in gradina, vreau sa ma inchin in fata generatiilor de tarani care cu un gest firesc in fiecare toamna pastrau o rosie sau doua de samanta.

Imi amintesc cum bunica nu ma lasa sa ma ating de cativa castraveti care cu burti enorme se lafaiau la soare, galbeni si bonomi. In fiecare an lasa cativa de samanta.

Unde si cand am devenit prea sofisticati pentru a perpetua ce bunicii nostrii ne-au lasat? De ce semintele aduse din Italia, Spania, Franta, America sau Marea Britanie sunt mai cu mot?

Sunt o snoaba. Am cazut victima modelor pe care le dispretuiesc insa eu de astazi ma schimb. Voi face ce bunica facea strangand seminte, imprumutand si facand schimb cu vecinii, cumparand numai atunci cand un dezastru se abatea asupra gradinii ei.

Vreau ca rosiile, castravetii, ardeii romanesti sa supravietuiasca. Nici un guvern nu este vinovat ca soiurile romanesti de fructe si legume au ramas fara parinti. Noi suntem vinovati. Nu este nevoie de bani, trebuie numai sa facem alegerea corecta, alegerea care le va asigura supravietuirea.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Simona Stefan and Andra Fernandez, Andra Fernandez. Andra Fernandez said: Louboutin, Hermès, Vuitton: http://wp.me/pxPmH-go […]

  2. Fumos ce spui,si eu adun seminte din propia gradina,nemtisor,galbenele,nalba,stelute,lumanarici,care dau aerul acela rustic al gradinii bunicii.
    In gradina mea ,inainte de a murii bunica sotului meu,era un loc in care nu domnea decit buruieni,cotete de pasari si capre,si o mare,mare dezordine.Dupa moartea ei,cand noi ne-am mutat in casa ,primul lucru care l-am dorit a fost un parc in locul cotetelor.Si parc a devenit.Imbinare de copaci,flori,pergola cu trandafiri si clematite,iaz cu papura si insule de flori.Cind ajung de la servici si cand ma dau jos din masina,nu intru in casa pina nu ma plimb,chir cu poseta pe umar,cu sotul meu,sa inspiram primul aer de fericire de dupaamiaza.
    Scrii superb si te aprob si poti conta pe mine pentru schimburi de seminte.

    • Vasi, nici nu iti imaginezi ce tare ma bucur ca mi-ai scris. Am vizitat blogul vostru si este o adevarata minune, plin de informatii utile si povesti. Cum se face ca noi toti gradinarii incepem de la zero? Prima mea gradina arata ca o parcare, ciment cat vedeai cu ochii. Acum este gradina ta minus iazul. Ca si tie oricand am o clipa de ragaz prima mea grija este ce imi fac florile si legumele. Ma trezesc foarte devreme dimineata sa pot avea cateva momente in gradina inainte de a pleca la seviciu. Seara ajung mult prea tarziu acasa ca sa mai pot face ceva dar asta nu ma opreste sa mai stau cateva minute intre flori cu o farfurie intr-o mana si cu stropitoarea in alta. Asa imi beau eu cafeaua de dimineata si asa imi mananc cina. Ma bucur ca ma pot baza pe tine pentru schimburi de seminte. Daca vezi vreodata o floare sau o leguma pe care eu le cultiv te rog sa imi spui si iti voi trimite seminte. Mesajul tau m-a bucurat mult. Este o mare placere sa am cu cine sta de vorba despre gradinarit.

  3. Ai dreptate. M-am gandit de multe ori si eu la asta, insa trebuie sa recunosc…comoditatea achizitionarii de seminte noi m-a corupt de fiecare data…
    De astazi si eu ma schimb! Gata, am zis!

    • Tare ma bucur. Am mai spus si spun ca daca vei vede aici plante pe care ti le doresti iti voi trimite cu drag seminte. Vreau numai sa imi trimiti la schimb seminte de plante pe care eu nu le am.

  4. blogul nostru este nou,sper sa-mi gasesc timp sa scriu zilnic,deoarece am atitea de spus…M-as bucura daca ziua ar avea 30 ore,poate asa as avea timp sa fac tot ce-mi doresc.
    Acum astept sa-mi creasca:busuiocul care a iesit deja,e mic,maghiran,a iesit,e mic si el,marar,patrunjel,leustean,
    coriandru,salvie,levantica.Toate acestea sint puse in ghivece mici si au rolul de a imbogatii bucatariile la toamna si iarna .Deci vreau sa vind colectii de mirodenii in ghivece.M-am gandit ca ,pasiunea mea poate deveni si sursa de venit in criza.Vreau sa fac lumea sa inteleaga ca e mai sanatos sa folosesti mirodenii prospete decat cele uscate,plus ca „dau bine” in bucatarie.E un proiect.Astept sa vad rezultatele.
    Am sa fac o lista cu semintele pe care le pot recolta din gradina mea.

    • O idee excelenta! Probabil ca si tine am in permanenta in casa ghivece cu ierburi aromatice care ma tin peste iarna. Am si ardei iuti pe care ii tratez exact ca pe niste plante perene. Fruzele proaspat culese si puse in mancare au gust si pentru ca sunt atat de puternice inlocuiesc o buna parte din sarea pe care o adaugam la mancare. Minunata idee si iti urez mult succes. Astept vesti de la tine si sunt aici gata sa te ajut daca ai nevoie de ceva.

  5. hai,ca azi mi-am adus aminte vis a vis de plantele si mai ales legumele noastre romanesti.Si vreau sa ma refer acum la onestitatea taranului roman,atunci cand te duci in piata si vrei sa iei rasaduri.
    In general eu imi fac singura rasadurile,dar anul acesta am mai si cumparat din piata ardei:grasi,capia si bulgaresti.Mi le-a pus separat sa nu le incurc ,sa nu pun ardeii iuti langa ceilalti,foarte grijulie mamaia de la tara.Am ajuns acasa,si cu grija am despartit rasadurile.Ardeii iuti i-am pus afara in gradina,iar cei grasi si capia in solar.Inca nu am invatat diferenta la frunza a ardeilor si inca mai cred in onestitatea taranilor romani si de aceea am solarul plin de ardei bulgaresti si unii neiuti si afara ardei capia iuti,da iuti.Singurul ardei pe care ma bazez ca este neiute in solar ramane cel pus de mine din seminte cumparate,ardei pe care pot sa-l pun fara grija in salata.
    Mai vorbim.

    • Ce sa mai spun? Suntem proprii nostri calai. Pana cand nu vom invata sa fim onesti si buni si generosi, in ziua in care vom uita sa furam, abia atunci vom putea sa facem ceva. Din cauza asta nu ma mai bazez pe nimeni. In orice. Am invatat dupa prea multe drame si tragedii ca numai eu pot face ce trebuie facut bine si la timp. Poate suna arogant insa nu mai vreau sa fiu victima nimanui.

  6. hai,ca nu terminai,sunt la servici,terminai de lucru si pot sa mai „blogaresc”
    Ai folosit vreodata seminte de negrilica in preparatele tale culinare?
    Am citit ca merge la brinza.Am primit cadou de la Bakker un plic de seminte de flori de vara printre care au fost si citeva plante de negrilica de la care am oprit seminte.Si pe net am citit ca se folosesc ca si condiment.Si cum eu am intrat anul acesta pai profund in lumea mirodeniilor ,deschid ochii mari cand aud cate ceva nou.
    Mai vorbim.

    • Minunate in paine. Trebuie sa incerci o paine alba cu seminte de negrilica. La inceput le foloseam doar in salate (frunze de salata si branza si deasupra niste seminte si totul acoperit cu o vinegreta de zeama de lamaie si ulei) si din nestiinta le foloseam crude insa am invatat ca trebuie puse intr-o tigaie uscata si incalzite un pic. Se ard usor dar iti vei da seamna dupa miros cand sunt gata. Acum le folosesc foarte des iarna in garnitura de orez basmati. Fierb orezul in apa cu sare si cand este gata arunc deasupra seminte de negrilica dupa ce le-am copt in tigaie. Totul este aromat si orezul este pufos si delicios. Ah ce foame mi se face. Langa o mancare cu sos cateva linguri din orezul asta sunt tot ce iti trebuie. Incearca si sa imi spui cum a fost. Indienii folosesc foarte des semintele de negrilica in mancare insa nu pun mult si cred ca asta este cheia.

  7. […] în mod deosebit unele dintre flori, acum poti stânge seminţele pentru plantarea de primăvară. Grădinarii avansaţi fac asta şi cu seminţele de legume, dar noi încă nu am ajuns la acel nivel…în afară de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: