pur si simplu

Magie si stiinta

In floare, Flori, Gradina, Gradini, plante on 31/07/2010 at 15:59

Am amanat momentul asta  dar sfarsitul de saptamana este in parte dedicat restantelor sau pur si simplu rasfatului in gradina. Din fericire tunsul rozmarinului este si una si alta. Asa ca iau o ligurita de miere cu hapul cel amar. Este dimineata si mult prea devreme pentru o zi de sambata dar daca vreau sa reusesc operatiunea asta delicata trebuie sa fie racoare.

Nu vreau numai sa tund tufa, vreau ca varfurile fragede sa devina noi plante pentru noua mea gradina. Am mai inmultit rozmarin si este una dintre cele mai usor de inmultit plante.

In primul rand am un ghiveci de teracota plin cu un amestec de compost si nisip ( jumate compost, jumatate nisip ), un betisor de la mancarea chinezeasca si o foarfeca ascutita.

Tund rozmarinul si scurtez ramurelele. Vreau ca ele sa fie lungi de 8-10 cm. Cu degetele indepartez frunzele de pe jumatate de ramurica.

Cu betisorul (au fost momente in care am folosit un creion) fac gauri pe marginea vasului si, una cate una, pun ramurelele in ghiveci pana cand nu mai am loc.

Nu las un spatiu prea mare intre ramurele, scopul este ca ele sa nu se atinga intre ele si sa prinda radacini. Ghiveciul asta aglomerat este pentru ele numai un domiciliu temporar.

Inmultirea rozmarinului in sase imagini. Simplu!

Inmultirea rozmarinului in sase imagini. Simplu!

Acum ud puii de rozmarin.

Patru betisoare puse intre ramure de jur imprejurul ghiveciului vor tine punga cu care acopar ghiveciul departe de vulnerabilele frunze.

Daca ar atinge plasticul, apa condensata pe punga de plastic, ar putrezi frunzele si viitoarea planta ar fi compromisa.

Ud foarte bine ramurelele

Ud foarte bine ramurelele

Punga va pastra ghiveciul umed si va permite luminii sa ajunga la rozmarin.

In timp, cu ceva experienta, am constatat ca punga nu este absolut necesara. Insa vreau ca de data asta rata se succes sa fie mare asa ca nu vreau sa iau prea multe riscuri. 

Pe marginea ghiveciului, din loc in loc, a pus cateva betisoare

Pe marginea ghiveciului, din loc in loc, a pus cateva betisoare

Rozmarinul va fi una dintre cele mai importante plantele din noua mea gradina. Am nevoie de tufe verzi tot anul, de parfum si de ceva ce sa pot fura pentru bucatarie.

Putine plante sunt capabile sa asigure unei gradini o coloana vertebrala si sa mearga atat de bine cu porc, pui, curcan si cartofi.

Betisoarele tin plasticul cu care acopar ghiveciul departe de ramurele

Betisoarele tin plasticul cu care acopar ghiveciul departe de ramurele

Peste 2 luni voi evalua si voi vedea daca si cate noi plante de rozmarin voi avea pentru noua gradina. Mizez pe multe, cat mai multe.

Mainile mele miros a padure si chiftele cu sos de rosii si rozmarin. Ma gasiti in bucatarie!

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Dida , Andra Fernandez. Andra Fernandez said: Magie si stiinta: http://wp.me/pxPmH-dW […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: