pur si simplu

In dulcele stil japonez

In Anglia, Chelsea Flower Show, Design, Expozitii florale, Flori, Gradina on 03/06/2010 at 13:55

Tōfuku-ji este un templu budist in Kyoto, Japonia. In anii ’30 Mirei Shigemori a creat aici o gradina care a devenit referinta pentru toti cei ce proiecteaza gradini. Gradina de licheni a lui Shigemori a revolutionat gradinile japoneze si nu numai. Am vazut nenumarate copii si interpretari ale gradinii arhitectului japonez iar Robert Myers a venit cu propria sa interpretare anul acesta la Chelsea in gradina  The Cancer Research UK.

Tufele de Buxus sempervirens amintesc de faimoasa gradina Tōfuku-ji

Tufele de Buxus sempervirens amintesc de faimoasa gradina Tōfuku-ji

Cuburile in trepte ale tufelor de Buxus sempervirens amintesc de faimoasa gradina japoneza. Intre ele Robert Myers a plantat stanjenei Iris sibirica „Tropic Night” (planta pe care mai toti designerii de anul acesta de la Chelsea Flower Show au folosit-o) si superbul bujor „Jan van Leeuwen”.

Un joc de lumini si umbre cu un pavilion metalic la capatul aleii serpuitoare

Un joc de lumini si umbre cu un pavilion metalic la capatul aleii serpuitoare

Gradina este taiata de o alee din granit care arata foarte nefinisata la inceput iar pe masura ce progreseaza devine din ce in ce mai finisata, mai lina, mai lucioasa.

Aleea de granit este o metafora incepe nefinisat si se termina lin. Toate tragediile, dramele sau melodramele se termina asa

Aleea de granit este o metafora incepe nefinisat si se termina lin. Toate tragediile, dramele sau melodramele se termina asa

The Cancer Research UK Garden este plantata cu mesteceni (obsesia designerilor de la Chelsea Flower Show in ultimii ani). Scoarta lor alba se armonizeaza cu tulpinile inalte ale Digitalis „Saltwood Summer”.

Mesteacan "Jacquemontii" si flori de digitalis "Saltwood Summer"

Mesteacan "Jacquemontii" si flori de digitalis "Saltwood Summer"

Gradina lui Myers functioneaza pentru ca toate culorile intensifica verdele frunzisului iar jocul de umbra si lumina creeaza  o atmosfera de calm si relaxare. Apa din bazinele rotunde, cu suprafata abia tremurand are si ea acelasi efect. Liniste si pace ca intr-o gradina japoneza. Designerul englez a inteles foarte bine ce a facut in anii ’30 Mirei Shigemori la Tōfuku-ji.

Pavilionul filtreaza lumina si asigura umbra atat de necesara vara

Pavilionul filtreaza lumina si asigura umbra atat de necesara vara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: